Veelgestelde vragen.

Algemeen

"FJOER" is het Friese woord voor "vuur".
Nee, we werken niet met dealers. Wel werken we met wederverkopers die actief zijn in de markt op het gebied van tuin- & houtbouw. Daarnaast leveren we ook aan bedrijven in de sectoren outdoor projectinrichting, recreatie & horeca. Voor meer informatie zie onze zakelijke pagina.
De levertijd van onze kachels is doorgaans 1 week. In veel gevallen kunnen we zelfs dezelfde week nog leveren.
Betalen kan eenvoudig via iDeal, Paypal, Creditcard of bankoverschrijving. De betaling dient vooraf te geschieden. Zonder betaling versturen wij geen bestellingen.
Voor nieuwe kachels van FJOER geldt bij een juiste manier van stoken een garantie van 2 jaar en een garantie van 5 jaar op doorbranden. Glas- en coatingschade vallen niet onder garantie.

Kachel

De FJOER kachel is volledig gemaakt van Roestvast staal (RVS) en is daardoor uitermate geschikt voor buitengebruik.
Jazeker, de kachel is voorzien van een speciale hittebestendige coating. Ook na stoken en langdurig gebruik blijft deze mooi zwart.
Nee, de kachel is niet voorzien van een aslade.
Zie voor alle afmetingen deze tekening.
De kachel weegt ca 75 KG.
Voor binnenkachels zijn er berekeningen voor het bepalen van het vermogen, echter is dit berekend op basis van gesloten ruimtes en bepaalde isolatiewaarden. Voor buitensituaties is dit niet of nauwelijks te berekenen. Gezien de stookkamer schatten wij het vermogen daarom tussen de 6 en 8 kW.
Ja, de kachel kan in een vrijstaande situatie met twee personen worden verplaats met behulp van de handgrepen aan de zijkanten. Ook kan de kachel met een steekkar worden verplaats. In combinatie met een dakdoorvoer- of omloop kan de kachel niet meer verplaatst worden.

Dakdoorvoer- & omloop

Dat hangt af van de situatie. Bij platte daken is een doorvoer meestal gebruikelijk. Dit is veelal de mooiste en voordeligste oplossing. In sommige gevallen is doorvoeren geen mogelijkheid, dan is een omloop mogelijk een alternatieve oplossing. Hierbij wordt de rookgasafvoer om het dak geleid.

Je kunt op deze pagina zelf jouw situatie samenstellen. Wij sturen vervolgens een maatschets en gespecificeerde offerte.
Nee, wij zijn als kachelfabrikant slechts leverancier van de kachels en toebehoren. We leveren uiteraard een compleet pakket met dakdoorvoer en tekening, maar voeren zelf geen installatie-werkzaamheden uit. Dit laten wij het liefst over aan lokale gerenommeerde installatiebedrijven (ook dakdekkers en loodgieters) om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Je kunt er tevens voor kiezen om de installatie zelf uit te voeren aan de hand van onze handleiding.
Voor de kachel en dakdoorvoer- of omloop wordt alles meegeleverd. Wel kan het zijn dat er bijv. nog een kit nodig is om de de dakplaat op je dak vast te kitten. Dit is afhankelijk van de dakbekleding. Afhankelijk van de uitvoering kan het ook zijn dat je nog extra bevestigingsmaterialen zoals schroeven nodig hebt.

Stoken

Waar rook is, is vuur. En andersom. Een rookgas-vrij vuur bestaat niet. Maar dankzij onze gesloten kachel en uitgekiende brandprincipe is dit beperkt tot een minimum. Lees alles over verantwoord stoken op deze pagina.
Dat hangt af van de houtsoort. Sommige houtsoorten (berk, els) zijn licht en zullen sneller verbranden dan zware houtsoorten (eiken).
De deur is puur bedoeld voor het bijvullen van brandhout. Tijdens het stoken moet de deur gesloten blijven om het een optimale verbranding te realiseren.
Dat kan, echter geven wij de voorkeur aan schoonmaken met een keukenrol en een beetje as uit de kachel.

Vraag nog niet beantwoord? Neem contact op.

Naar contactpagina